K+F


GINOP-217-15 – Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés
Anyagmozgatáshoz kapcsolódó ütköző kifejlesztése a Wolf Montage Kft-nél. Kedvezményezett neve, címe: Wolf Montage Speciális Gépszerelő, Szolgáltató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság, 3525 Miskolc, Kazinczy utca 13. fsz. 4. Projekt címe: Anyagmozgatáshoz kapcsolódó ütköző kifejlesztése a Wolf Montage Kft-nél Szerződött támogatás összege: 25 168 801 Ft A támogatás mértéke: 65,68 % A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.07.31. A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-00284 Projekt bemutatása:

Szakmai tartalom:  Jelen projektjavaslatban a vállalkozás az anyagmozgatási és raktározási szegmenst érintő jelentős újítást kíván kifejleszteni, amely által az anyagmozgatási tevékenységek költséghatékonyabban és nagyobb kapacitással végezhetők el. Az anyagmozgatáson a termelt vagy felhasznált anyagok továbbítását, helyváltoztatását kell érteni, melynek lényege a nagy mennyiségű termék hatékony, jövedelmező mozgatása. A projekt keretein belül kívánnak kifejleszteni egy az anyagmozgatásban nagyon széles körben elterjedt a görgősorokhoz tartozó kiegészítő eszközt. Ez az eszköz egy ütköző, amelyet nem szükséges csavarkötéssel vagy egyéb időigényesen oldható kötés típussal rögzíteni a görgősorhoz, hanem mindenféle szerelési munka nélkül hozzáadható az ütköző a görgőpályához. Ezzel jelentős idő megtakarítást és rugalmasságot lehet belevinni a görgőspályás szállításba. Az ütköző feladata, hogy az anyagmozgatás során szállított termékek biztonságosan gyorsan és hatékonyan jussanak el a célterületre és eközben biztonságtechnikailag és munkavédelmi szempontból is megfelelően működjenek.

Az anyagmozgatás és logisztika terén is egyre fontosabb az időtényező, a vevői elvárások a megfelelő ár/érték arány mellett a pontos és gyors teljesítés. Többek között ez utóbbi jellemzőt tudja pozitívan befolyásolni a kifejleszteni kívánt prototípus, hiszen bármilyen kéziszerszám, szerelési művelet alkalmazása nélkül egyszerűen applikálható a görgőpálya megfelelő pontjára az ütköző. Mindemellett az előre megbecsült előállítási és bekerülési értéke is jóval kedvezőbb a forgalomban kapható egyéb ütközőkhöz képest. Bármilyen görgőspálya rendszerbe beépíthető, függetlenül annak méretétől és meghajtásától. Az áruk megállítására, mozgásirányuk megváltoztatására tetszés szerinti helyeken gyorsan és költséghatékonyan építhetők be. Előnyei a jelenleg elérhető ütközőkkel szemben:

  • –  nem igényel szerelési műveletet, mivel nem az elterjedt csavarkötési módot kell alkalmazni a rögzítésére,
  • –  egyszerűen telepíthető a görgőpályára, nem igényel kéziszerszámot,
  • –  bármilyen méretű, meghajtású és funkciójú görgős szállítópályához alkalmazható,
  • –  alkalmazási területe is széleskörű az üzemekben gyártósorok, szerelősorok anyagmozgatási irányának megoldására,
  • –  a „hagyományos” ütközőket már a görgős szállítópálya tervezésekor figyelembe kell venni és be kell tervezni, mivel azok szerves részét képezik a görgősoroknak, ezzel szemben a kifejleszteni kívánt ütközőt utólag bármikor telepíthetem a pályára, a szállítópálya átalakítása nélkül.

– az ütközővel válogatási funkciót is el lehet látni, adott esetben a pályán mozgatott termékek szelektálását is meg lehet oldani. Az anyagmozgatás során előforduló legfontosabb szempont, hogy mennyire lehet biztosítani az áruválasztékot a megfelelő mennyiségben , a megfelelő időben minőségben és megfelelő helyen a lehető legkisebb költséggel. A fenti szempontoknak a megvalósítás végére kifejlesztett prototípus meg fog felelni. Az ütköző kifejlesztése során figyelembe vételre kerülnek, hogy milyen anyagból készült termékek szállítása történik, a görgőspályákon mozgatott áruknak és termékeknek mekkora tömege, térfogata, súrlódási tényezője, nedvességtartalma, vegyi hatása szennyező hatása és érzékenysége van. Ez mind olyan tényező és körülmény amelyeket számba kell venni a tervezési folyamatok során. Emellett további fontos körülmény annak meghatározása, hogy a prototípus milyen formával és alakkal képes a feladatát teljesíteni. Az ütközőn kialakított rögzítés jellege meghatározó a projekt kapcsán, hiszen ettől van újdonságtartalma a többi ütközőhöz képest, ezért a tesztelések és mérések során kiemelt figyelmet kell fordítani erre. Az alak és forma, valamint a rögzítési jelleg kifejlesztését követően meg kell figyelni, hogy a tesztelt ütközőtípusok hogyan viselkednek a különféle műszaki anyagvizsgálatok kapcsán. Ennek kapcsán megfigyelésre majd később elemzésre és értékelésre kerül, hogy milyen tulajdonságú és mértékű az anyag ismételt ütközési energiája, kivételes ütközési energiája, ismételt ütközés okozta elhajlása és ismételt ütközésre való reakciója. Jelenlegi ismeretek szerint ilyen eszköz nincs a piacon, így ez egy jelentős piaci rést jelent. A vállalkozás a fejlesztés során ezt több típusú és több méretű görgősorhoz kívánja kifejleszteni, illetve a jövőbeli sorozatgyártást előkészíteni ezen eszközökhöz. A kifejlesztett ütközők alkalmasak lesznek hajtás nélküli és hajtatott görgőspályákhoz, illetve egyenes és ívelt pályaszakaszok esetén is egyaránt beilleszthetők lesznek. A tesztelések és mérések során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ütközők anyaga hogyan viselkedik a különböző anyagú görgők esetében, azaz nem mindegy, hogy műanyag, acél, vagy éppen alumínium görgőkhöz lesz kialakítva az ütköző. Továbbá nagyon fontos szempont lesz, hogy a konkrét szállítópálya milyen méretű és tömegű terméket szállít, ennek kapcsán megkülönböztetünk mini, normál és nehéz görgős szállítópályákat. További megkerülhetetlen tényező a görgők átmérője, amely 20 mm-től akár 90 mm átmérőjű is lehet. Ez szintén meghatározza a kifejlesztendő ütközők méretét és formáját. Az ütköző fontos szerepet fog betölteni az ún. torlasztások esetén, amikor valamilyen célból meg kell állítani az anyagáramlást, a görgők hajtását is le kell állítani. A rakományokat rendezetten egymás mögött felsorakoztatva, nem ütköztetve kell megállítani, egymástól adott távolságra. Az elindulásnak is rendezetten kell megtörténnie.

A tesztelésre szánt ütközőtípusokon különféle tesztfuttatásokat végeznek, illetve teherbíró és ütközés viselő képességük elemzése céljából tesztelő ütővizsgálatokat végeznek, amelyek műszerezett ütővizsgálatok. Ezt követően komplett gyártási tervet, sorozatgyártási tervet, használati útmutató, termék bemutatót, termék specifikációt és teszteredményeket készítenek, amelyek szükségesek a későbbi értékesítéshez. Szükséges több alapanyag típust és több konstrukciót megvizsgálni a fenti tesztekkel és vizsgálatokkal ahhoz, hogy a végleges gyártmányt ki lehessen fejleszteni.

Tudományos, műszaki újdonságtartalom: A projekt újdonságtartalmát az adja, hogy a görgőpályás anyagmozgatás kiegészítő alkatrészeként egy olyan prototípus kerül kifejlesztésre, amely egyszerűen, könnyen és gyorsan telepíthető bármilyen szállítópályára, anélkül, hogy bonyolult szerelési művelettel kellene beépíteni az alkatrészt. Ezzel a nagy gyártókapacitású vállalatok, logisztikai bázisok és ipari felhasználók számottevő munkaidőt tudnak megtakarítani. A projekt szakmai célja, hogy széles körben alkalmazható ütközőt fejlesszenek ki, amely megfelel a különböző görgősoros pályákra. A sikeres kifejlesztést követően hazai és nemzetközi használati minta oltalmat kívánnak a termékre bejegyeztetni, ezzel igazolhatóan, hogy a termék iparilag alkalmazható, feltalálói lépéseken alapul és nem utolsósorban innovatív. Az ütköző a termelés terén is pozitív hatásokat fog generálni, mivel a gyorsabb telepítés miatt kevesebb ideig szünetel a gyártás, ezáltal a termelési kapacitás is meghatározó mértékben növekedni képes. Az üzembiztonsági és munkavédelmi tényezőket is jelentős mértékben megváltoztatja, azáltal, hogy nem merülnek fel komplikált és időigényes szerelési munkák, amelyek önmagukban is balesetveszélyt okozhatnak, így nagyobb fokú üzembiztonság érhető el a megcélzott fejlesztés kapcsán.

A megcélzott fejlesztésnek nagy horderejű jelentősége van, mert a piacon nem kapható ilyen jellemzőkkel és attribútumokkal rendelkező termék, ezért a potenciális célcsoportok (gyártó, termelő üzemek, építőipar, anyagmozgatási iparág résztvevői) számottevő érdeklődésére és megrendelésére lehet számítani, ami a prototípus üzleti hasznosíthatóságát erősíti. További előnyét a terméknek az adja, hogy az előrejelzések szerint fajlagos előállítása költsége töredéke lesz a piacon előforduló ütköző típusokhoz képest, így a fent említett termelésnövekedés, üzembiztonság mellett költséghatékony terméket alkalmazhatnak, ami a mai gazdasági viszonyok között jelentős döntési tényezőnek minősül. A kifejlesztett prototípus innováció- tartalommal bír, a kifejlesztése során K+F szolgáltatás igénybevétele is megtörténik, mivel bonyolult és magas szakértelmet megkövetelő tesztek és vizsgálatok lefolytatására van szükség az optimális anyagtípus és forma meghatározására. Ezen túlmenően a projektben K+F munkatársak foglalkoztatása is megtörténik, illetve új K+ F munkavállalók igénybevétele, amely tovább növeli a projekt nettó hozzáadott értékét. A projekt fizikai befejezésére a vállalkozás rendelkezni fog egy olyan kifejlesztett prototípussal, amelyet nemcsak a hazai logisztikai és anyagmozgatási szegmens szereplői de nemzetközi nagyvállalatoknak is sikeresen értékesíthető lesz. A termék újdonságtartalma tovább növeli a vállalkozás versenyképességét és a projekt által a Kft innovációs tevékenysége is fokozódik.

Beszerzett ezsközök: Fröccsöntő szerszám – 8 db 3D tervező számítógép – 1 db Egyedi gyártású 3D nyomtató – 1 db Draft Sight Professional szoftver – 1 db Solidworks Professional 2017 szoftver – 1 db